Геотермалната инсталация на резиденция "Скалско"

Отоплителна инсталация с каскадна термопомпа Heliotherm, соларна инсталация, инсталация за топла вода

Мултиклима завърши реновирането на вътрешната отоплителна инсталация на Ловната резиденция в Скалско. Резиденцията е разположена на брега на язовира на с. Скалско, община Дряново.

Сградата се състои от сутерен и три етажа. В сутерена на сградата са разположени малък СПА център и технически и сервизни помещения. Първият етаж е с механа, конферентна зала, кухненски блок, на втория и третия етаж - стаи за гостите.

Вътрешната отоплителна инсталация е изградена от Мултиклима с нискотемпературно отопление, захранвано от термопомпи на директно изпарение, използващи геотермална енергия.

С тяхна помощ освен отопление за зимен режим, се осигурява и охлаждане в летен режим, както и производство на топла вода за битови нужди.


Енергията се произвежда чрез колектори от медни тръби, които са инсталирани в земята. Системата се характеризира с изключително ниски разходи и COP над 5,6. Това съответства на 81,8% безплатна енергия, получена от свободното пространство около сградата.

Агрегатите са производство на фирма HELIOTHERM Австрия. Отоплителните тела в СПА центъра и ресторанта са подови серпентини, а за стаите - вентилаторни конвектори.

За производство на топлата вода за битови нужди са монтирани 2 броя бивалентни комбинирани бойлери с обем 800 литра, като водата се затопля индиректно от термопомпените агрегати и соларна инсталация.

На покрива на сградата са монтирани слънчеви колектори. В механата е изпълнена общообменна вентилация, осигуряваща необходимия комфорт и микроклимат.
В кухненския блок е предвидена местна смукателна вентилация над топлоотдаващите съоръжения.


Проектант и изпълнител на инсталацията:
МУЛТИКЛИМА ЕООД

Възложител:
ТРИФОНОВ ЕООД

Производител на термопомпите:
Heliotherm Wärmepumpentechnik Ges.m.b.H., Австрия

Обект:
Ловна резиденция "Скалско";

РЗП: 1 550 м2

Вид на инсталацията:
Екологична термопомпена инсталация с енергиен източник земен колектор на директно изпарение.

Предназначение:
Отопление и охлаждане на сградата, загряване на вода за битови нужди и за басейн.

Технически параметри:
Каскадна термопомпа земя-вода HELIOTHERM с отоплителна мощност 55 kW;
Консумирана енергия 9,6 kW;
СОР 5,7
Соларни панели 25 м2